[Tutorial]Proper way untuk pasang lagu

on Dec 20, 2011

yow!

Entry kali nie pasal tutorial lagi . Tutorial nie macam mane nak letak lagu kat blog korang dengan cara yang betol dan mungkin jugak yg paling betol . Haha!

Aku tulis tutorial nie sebab banyak yg salah pasang lagu kat blog korg . blog dah la berat siap berlagu lak tu . Bukan ape , tenet kat malaysia nie slow . lagi2 yg pakai broadband de limit . sian kat deorg bazir banyak sangat download lagu korg :P

Sebab tutorial nie:

# Optimize page load blog korg
# Dapat sampaikan ape lagu yg korg nak share
# Bagi org pilihan nak denga ke tak lagu korg tu
# Selamat kan dari org tekan "X" haha!

DEMO : CLICK HERE

Kalau nak letak lagu pastikan lagu tu url die .swf . Aku rasa sekarang banyak kot site yg buat swf nie . Jimat kan . Sebab nye swf nie saiz die kecik je xmacam mp3 tapi kualiti die same . Kalau mp3 3mb die baru 500kb je . So mmg xsangkut nye pon lagu tu .

Lagi satu , kalau dah letak lagu tu kan biar la ade player , event susah nak jumpe player tu tapi bagi la de . kalau bole lagi senang jumpe lagi bagus .

Kalau lagu yang korang nak share tu takde dalam format .swf , follow la tutorial nie cam ne nak buat ye . Tutorial nie agak panjang tapi xrugi kalau blajar kan (=

Bahan-bahan yang nak kene ada:

# Lagu dalam format .mp3 lagu yang nak letak
# Aleo Flash MP3 Player Builder [Download] Source: Aleo
# Aleo Flash MP3 Player Builder Patch [Download] *(Optional)
# Wavepad Sound Editor [Download] *(Optional)
# Brain

*Ape yg optional tu ? Yang tu ikot korang nak pilih jalan mane . Mane2 pn boleh .

First:

Pastikan Install yg Aleo Flash MP3 Player Builder .
Macam mane nak Install ?
Extract yg mp3toswf.zip tu then ade installer die . Double click je pastu tekan next sampai abes .

Macam mane nak Extract ?
Right click kat mp3toswf.zip pastu pilih extract.

Ok lepas dah install, pilih la nak gune cara mana, Ini la yg optional2 tadi tu .

A) Gune je yang patch tu untuk bagi Aleo Flash MP3 tu jadi full version . Cara nie senang dan cepat . Tapi yang patch tu di detect sebagai virus so aku buat la alternative gune WavePad , event aku pn gune je yg patch tu sebab aku yakin tu sume False Positive je . standard la crack tool kan . Kalau gune step nie terus baca Second Step . Abaikan yg B dan penggunaan wavepad tu .

B) Gune Wave pad . Install wavepad kalau pilih cara nie akibat takut sangat dengan virus tu . Yang nie mmg comfirm xde virus . Step nie aku detail sikit .


Penggunaa Wave pad

Copy lagu yg nak letak tu dalam folder lain . Then right click -> Edit with WavePad

Nanti akan jadi macam gambar bawah nie.
1) Tekan "alt+a" atau pn select all
2) Lepas dah select all tekan "alt+c" atau pn copy
3) Lepas dah copy Scroll yang bawah tu sampai hujung skali
4) then tekan "alt+v" atau paste "
5) Save

*Reffer gambar nie


Ape motif buat bende nie?
Sebab Aleo Flash tu kalau trial punye die akan convert 50% je dari lagu yg korang letak , so yg buat nie bagi lagu tu double . So yg kite paste tadi sebagai umpan je la .

Second:

Run Aleo Flash MP3 .

1) Add File "Button Merah"
2) Setting ikut macam dalam gambar
3) Tekan kat flash player



Third:

# Pilih la design player tu ikot cita rasa masing2

Fourth:

Publish ikot pic nie:

1) Copy code yg die bagi tu
2) Upload file yg .swf tu aku prefer Google SITE

Last:

1) Blogger.com > Design > Add a gadget > HTML/Javascript
2) Copy and paste code td
3) Letak url site yg korg
Jadi macam nie code tu tadi:
<embed src="https://sites.google.com/site/URL SITE ANDA/player.swf" quality="high" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="140" height="26" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" allowscriptaccess="always" /></embed>

4) Save!

DEMO : CLICK HERE

Selamat mencuba Kalau ada apa-apa soalan sila drop comment ye (;

0 comments:

Post a Comment